VGP Training

Dinsdag met Mo naar VGP training geweest in Duitsland. Er stonden drie oefeningen op de agenda; Sweiß, Fuchs über Hindernis en stöbern im Wald. De eerste oefening betrof het uitwerken van een kunstmatig aangelegd bloedspoor. Mo had er duidelijk zin in, maar het is nu juist belangrijk om rust in de hond te brengen zodat hij later niet als een dwaas over het spoor heen jakkert. Op een rij werden, met een tussenruimte van iedere keer een meter, 6 cirkels gemaakt in het bladerdek. Op vier plaatsen op de rand van de cirkel werden stukjes knakworst gelegd en op de rand van de cirkel werd wat kunstbloed gedrupt. Het duurde niet lang voordat Mo iedere “aanschotplek” goed onderzocht .. je weet maar nooit of er nog een stukje worst ligt. Deze inprenting, van de lucht van bloed in combinatie met al dat lekkers, is straks van onmetelijke waarde. De laatste cirkel was voorzien van een uitloop van ongeveer 3 meter. In de uitloop lag wederom iedere 40 cm een lekker stukje worst en natuurlijk de nodige druppels kunstbloed. Nadat Mo de “aanschotplek” had onderzocht liep hij zonder verdere aarzeling het spoor uit en pikte iedere keer het lekkers van de grond. De tweede oefening was het apporteren van een vos over een hindernis, deze hindernis was ongeveer 80 cm hoog en we begonnen gewoon met normaal apport. Zowel het konijn, de kraai, de marter en de vos waren geen probleem voor Mo. Het trainen met de halter had duidelijk effect gehad want Mo pakte de jongvos van 3.5 kg zonder problemen op en sprong over de hindernis en bracht hem netjes bij de baas. Keer op keer ging Mo netjes over het hek, pakte de vos en kwam weer terug bij de baas. Als laatste oefening het zoeken naar wild in het bos, het is de bedoeling dat Mo voor de VGP laat zien dat hij systematisch het bos kan afzoeken naar levend wild. De truc hier is om dood wild te gebruiken en dat te verspreiden over een behoorlijk stuk bos. De hond heeft op deze manier altijd succes en zal daardoor beter en gemotiveerder zoeken. Tijdens de VGP ligt er dan toevallig niets, maar de hond zal blijven zoeken totdat de baas hem roept. Volgende week, op woensdag, weer een sessie in Duitsland.