Spannend

Donderdag avond in alle rust op kansel 17 gaan zitten, om 8 uur eens goed nagedacht over al dat reilt en zeilt in de wereld en geluisterd naar een mooie compositie van merels, zanglijsters en af en toe een koekoek. In de schemer begon de wereld weer te leven en het duurde dan ook niet lang voordat het eerste smalree zich liet zien. Niet veel later kwamen ook een hoog drachtige reegeit een jaarling bokje op het veld voor mij. Het bokje had zijn gewei nog niet geveegd en zag er verder goed uit. Meneer lampe kwam ook even een hapje eten op het veld en het begon al lekker druk te worden. Ineens hoorde ik achter mij een bok “blaffen”, er liep hier dus een oudere bok. Helaas voor mij had ik de auto, met hond, achtergelaten in het bos en daar is de bok van geschrokken. Langzaam aan kreeg ik de geit met het bokje dichterbij en ik kon horen dat het bokje moeite had met ademhalen als gevolg van keelhorzel. Ik besloot het bokje alsnog te schieten en zocht het bokje op in de kijker van het geweer. Ineens ging al het wild op het veld er vandoor en kwamen twee stuks kaalwild het veld oplopen, een hinde met het kalf van het vorige jaar. Ik nam me voor om de volgende dag terug te komen en het bokje te schieten. De maan kwam lekker door en alles wees op het ten tonele verschijnen van zwartwild. Jammer genoeg bleef het stil in het bos en om half een ‘s nachts besloot ik Mo op te zoeken en naar het jachthuis te rijden. Daar aangekomen bleek mijn vader weidmansheil gehad te hebben op een mooi varken van 38 kilo.

Vrijdag avond weer terug gegaan naar dezelfde plek, alleen deze keer op de kansel tegenover 17 gaan zitten omdat de wind anders stond dan de dag ervoor. Weer de oudere bok in het bos gehoord want ook deze keer had hij de auto weten te vinden en liet duidelijk merken dat hij hier niet van gediend was. Weer veel reeën gezien, maar niet het zieke bokje.

Zaterdag avond weer op 17 gaan zitten, de aanhouder wint zeggen ze dan. Deze keer de auto helemaal niet in het bos gezet en het hele stuk gelopen. Om het mijzelf wat makkelijker te maken veel spullen in de auto gelaten, waar onder het fototoestel. Dat heb ik geweten.. 15 minuten nadat ik in de kansel was gaan zitten kwam een mooie moervos uit de bosrand en die ging op 15 meter voor mijn neus zitten en begon zich eens lekker achter de oren te krabben. Dit had de foto kunnen worden die ik altijd al eens had willen maken, maar ja.. Wacht, dacht ik en ik herinnerde een trucje die ik al een paar keer eerder had gebruikt met de camera in mijn telefoon en de verrekijker. De lens van de camera tegen de verrekijker aanhouden, mikken en klikken. Het is niet de kwaliteit die ik zou willen, maar de dame in kwestie staat mooi op de foto. Zo heb ik ook nog een haas op de foto gezet, maar toen de reeën op het veld kwamen was het al te donker. Rond half negen begonnen die merels in het bos alarm te slaan en wist ik dat er wat ging gebeuren. Vol spanning keek ik links de kansel uit en zag in de verte een ree lopen, ik kon nog niet zien wat het was maar het kwam gelukkig mijn kant op. Het was de oude bok van de voorgaande dagen. Ook deze keer kwam hij niet op het open veld, maar bleef in het bos en liep achter mij langs. Ik wist dat hij nog ongeveer 10 stappen de ruimte had voor hij mij kon ruiken en ik besloot het geweer langs de deurpost van de kansel aan te strijken en de bok in het bos te schieten. Zo gezegd zo gedaan, alleen kon ik toen ik het geweer een maal aan de schouder had, de bok niet in het vizier krijgen. Hij stond te zekeren en ging volledig op in het bos. Pas toen hij mij gezien had en er als een speer vandoor ging kreeg ik hem weer te zien en toen was het natuurlijk te laat. Een behoorlijke tijd ging voorbij en af en toe was het net of ik een varken naast mij hoorde knorren, dit schreef ik dan weer toe aan de wind, maar een keer was het windstil en kon ik het goed horen. Ja hoor, ongeveer 10 tot 15 meter naast mij was een varken de omgeving aan het afspeuren. Nou moet je weten dat kansel 17 op de grond staat en geen deur heeft, varkens kunnen dus zo naar binnen lopen 😉 ‘K kan zeggen dat het een van de spannendste avonden is geweest tot nu toe, ik heb het varken niet gezien en had pas om 1:30 het lef naar de auto te lopen.

Al met al geen bokken geschoten maar wel 4 varkens door de andere jagers in de combinatie.