Wat kan die jachthond van jou nou eigenlijk?

“Wat kan die jachthond van jou nou eigenlijk?” was een vraag die een belangstellende vroeg nadat hij vernomen had dat we de VGP met vlag en wimpel gehaald hadden. Nou zei ik, heel veel. Even later was ik de man aan het uitleggen dat er vele situaties zijn tijdens de jacht waar de hond goed op moet inspelen. Ik begon uiteen te zetten wat de hond allemaal geleerd had;

op commando (fluit, stem en/of handgebaar) zitten, liggen, voorkomen, vooruit lopen, naar links en naar rechts lopen en stil staan. Plaats wijzen en de hond terug sturen naar de aangewezen plaats, los en aangelijnd aan de voet lopen, plaats houden terwijl de baas uit het zicht verdwijnt en terwijl er geschoten wordt, niet achter wild aanrennen wanneer dat er vandoor gaat. Apporteren van alle soorten wild, van konijn en eend tot marters en vossen over hindernissen en door dichte dekking. Het systematisch afzoeken van bos, veld en water op zoek naar wild en dat opstoten (waterwild) of voorstaan (veerwild en haarwild) ervan. Het nazoeken (spoor zoeken) van hazen, konijnen, vossen, fazanten etc. wanneer deze aangeschoten zijn en zoek zijn geraakt. Het aan een lijn van +/- 10 meter uitwerken van een bloedspoor van 400 meter.

daarnaast kent Mo een flink assortiment circus kunstjes (met dank aan Natalie);
Rondje naar links draaien, rondje naar rechts draaien, op zijn rug liggen (slapen), dansen (op achterpoten staan), poot geven met links en rechts, hi-five geven met links en rechts.

Zo zie je maar, een hond kan heel wat leren.