Door de ogen van een Drent…

Mijn naam is Danaë en ik ben een Drentse Patrijs van drie jaar. De eerste paar maanden van mijn leven waren een beetje chaotisch. Mijn eerste baasje kon het niet zo met mij vinden. Ja, wij Drenten hebben een andere aanpak nodig dan de Griffon die hij gewent was. Zijn zoon daarentegen was helemaal hotel de botel van mij en hij is toen ook mijn werkelijke baasje geworden. Wat nog wel problemen gaf was het feit dat dit nieuwe baasje er helemaal niets van begreep.

We gingen samen op cursus en dat was me toch fijn, ik sprong dan om hem heen en natuurlijk liet ik ook alle hondjes weten dat ik het zo fijn vond. Baasje werd dan boos en begon te schreeuwen, terwijl ik alleen maar opgewonden was. Toen de cursus was afgelopen, was het niet ik, maar mijn baasje die wat geleerd had. Het jachtseizoen brak aan en mijn baasje en ik mochten regelmatig mee naar het jachtveld. Mijn baasje wist toen nog helemaal niets van de jacht, als ik wat ging apporteren gaf hij verkeerde commando's en als het te lang duurde floot hij me terug. Hij wist toen nog niet dat wild ook aangeschoten kan zijn en dat dit dus wat langer zou duren. Dit alles werd veel beter toen hij de Jachtcursus ging doen en vervolgens ook een jachtakte in zijn bezit had. Nu wist hij hoe het allemaal in elkaar zat en gaf hij mij ook de juiste opdrachten.

Als mijn baasje nu 's avonds zijn kleding, patronen en geweer pakt dan weet ik dat het de volgende dag weer een groot feest wordt. Ik mag dan de hele dag voor mijn baasje werken en als ik dan goed werk lever laat hij me dat ook weten.

Hij begrijpt nu ook dat als ik zachtjes begin te piepen en janken dit alleen maar een teken is van mijn passie voor de jacht. Het enige dat hij niet plezierig vindt is dat wanneer ik in het veld loop, ik een beetje te ver vooruit loop als er wild opkomt. Maarja, dat is Passie.”


Dit verhaaltje vond ik tussen wat oude brieven en het leek me wel aardig om te delen met anderen. Danaë is 13 jaar geworden en jaagt ondertussen met maatje Xieta op de eeuwige jachtvelden. Daantje had last van ernstige Heup Dysplasie (HD) en we hebben haar laten inslapen om verder lijden te voorkomen.
Ik denk nog vaak aan deze eigenzinnige Drent die vanaf haar berg (die we Dana's Hill hebben gedoopt) alle passerende mensen en honden liet weten dat zij daar woonde.

Ewart