Jagen in Drenthe

Eindelijk is het weer half oktober, de opening van de grote jacht in Nederland. Zaterdag samen met Mo en mijn vader op jacht geweest in het mooie Drenthe. In de eerste drift deed een van de honden een vos op die verderop door een van de jagers geschoten werd. De vos was echter niet kikdood en dook weer terug in de ruigte om vervolgens aan het gezichtsveld te ontsnappen. Ik vroeg de schutter naar de aanschotplek en vond daar een beetje bloed. Ik gaf Mo het commando “zoek verwond” en in een mum van tijd zat hij met de neus op het spoor. Niet veel later kon ik aan het geblaf van Mo horen dat hij de vos gesteld had. Toen ik bij de hond arriveerde zag draadhaar Nora haar kans en greep van achteren de vos op de ruggegraad, niet veel later was het voorbij. Een mooie samenwerking van twee Duitse Staanders.

's Middags nog even op de konijnen geweest en ook hier toonde Mo zich een volleerd jachthond. Diverse konijnen werden netjes voorgestaan en ook qua apport ging het van een leien dakje. Enkele malen dreef Mo een konijn mijn kant uit maar kon ik niet op schot komen omdat een andere hond in het schootsveld liep. Ineens werd het mij duidelijk waarom het “Buschieren” onderdeel is van de VGP. Omdat een aantal van de andere honden niet netjes onder het geweer jaagden liepen ze andere jagers in de weg en kon er vaak niet geschoten worden. Eenmaal schoot ik op een konijn dat recht voor mij uit ging en ja hoor, dik er achter. Blijven oefenen zullen we maar zeggen.

Aan de hond heeft het in iedergeval niet gelegen. šŸ˜‰