Mo-torisch gestoord


Afgelopen vrijdag was de MAP-A in Zeist-Vollenhoven. De eerste proef was een A-proef, de hond moest vooruit richting een eend op het weiland. Na ongeveer 20 meter werd aan de rechterkant geschoten en dit betekende een aangeschoten gans die nagezocht moest worden. Aangezien je als jager altijd probeert te voorkomen dat wild lijdt wordt de sleep dus als eerste uitgewerkt. Helaas had Mo de eend al geroken en met geen mogelijkheid kreeg ik hem meer naar rechts. Nadat de eend binnen was heeft hij zonder problemen de gans binnen gebracht, maar ik had een vervelend gevoel over de gehoorzaamheid. We moesten lang wachten voor de 2e proef en vlak voor het aanvangen van de 2e proef merkte een andere voorjager op dat hij tegen mijn been stond te plassen. Mijn broek was inderdaad flink nat en ik voelde me flink bezeken. De 2e proef was en soort van drijfjachtje. Hij moest een wegspringend konijn apporteren en daarna een kraai. Het konijn ging prima, maar de kraai liep hij overheen. Pas nadat hij had gekeken of er niets anders lag, kwam hij terug met de kraai. De derde proef ging ineens helemaal volgens het boekje, een dubbel apport van twee eenden. Twee keer een rechte lijn en foutloos afgegeven.

De eerste middag proef was weer een A-proef, een moeilijke combinatie van dirigeren naar een sleep en daarna een duif uit hoge begroeiing. Meerdere honden hadden al laten zien dat het echt een moeilijke proef was en na 6 honden waren wij aan de beurt. Ik zette Mo schuin naar links in maar over het water ging hij al snel naar rechts. Op de fluit ging hij netjes zitten en ik gaf hem het commando naar links, blijkbaar was zijn motoriek niet geheel in orde want hij ging gewoon weer naar rechts. Dit tafereel herhaalde zich 3 keer waarna ik de hond tot aan het water terug floot. Deze keer ging hij wel naar links en belande hij op het sleep spoor. Er waren reeds 5 minuten verstreken van de 8 en beide apporten moesten nog binnen komen. Mo verdween in het bos en het duurde bijna 2 minuten voordat hij aan de andere kant het bos uit kwam, zonder gans! De keurmeester beëindigde daarop de proef omdat het onmogelijk zou zijn om beide apporten nog binnen te brengen.

Helaas dus geen MAP-A dit jaar. We zullen het maar op een slechte dag houden want de volgende dag was de baas weer helemaal in de picture was duidelijk te merken dat hij spijt had van de leren jachtbroek die in de week lag.