MAP Ambt-Delden

Afgelopen maandag hebben we na 5 proeven succesvol te hebben afgelegd helaas de 6e niet gehaald. Het ging hier om een B proef die door vele honden met negatief resultaat werd afgesloten. Er speelden diverse zaken tijdens de laatste proef, de hond en baas waren het lange wachten zat, de proef was lastig door bramen en een rare sloot met houten schotten, ik was niet goed op de hoogte van de MAP regels.

Nadat ik Mo had ingezet richting dichte dekking kwam hij op rechts leeg uit het bos, een tweede inzet aan de linker kant leverde protest op van de hond omdat hij daar door de bramen moest. Op dat moment kreeg ik van de keurmeester te horen dat ik toe was aan de 3e keer inzetten en dat het daarmee de laatse keer was. Deze regel was nieuw voor mij omdat ik dacht dat er alleen een limiet was van 5 minuten. In de bijzondere bepalingen staat inderdaad dat je de hond na leeg terugkomen nog maar 2 keer mag inzetten.

Als een hond een verloren apport te land uitvoert, zal het zonder wild uit de dekking terugkeren uiteraard
negatief worden beoordeeld. De hond die éénmaal zonder wild uit de dekking terugkeert, mag
maximaal nog twee maal op dat wild worden ingezet.

Ik dirigeerde Mo nogmaals de dekking in, maar ook deze keer bleef Mo bij de bramen hangen en keek mij aan. Hierop gaf de keurmeester aan dat de proef was afgelopen. Mijns inziens een hele stenge keuze, maar geoorloofd.

Wat ik had moeten doen was de hond helemaal influiten, zijn oren wassen en hem opnieuw inzetten. Maar ja, dat is nakaarten. Het is in iedergeval erg zonde, hij was 1 van de 6 honden die beide A apporten wist binnen te brengen. 4 honden gingen op de A1 eruit en 8 op de A2. Markant punt is dat op de B4 proef met mij 9 andere A honden het veld konden ruimen. In de B waren er van de 25 honden 13 die de B4 niet haalden. Een proef die wel wat coulance had mogen hebben vind ik zelf.

Uiteindelijk hebben 3 honden een A diploma in ontvangst mogen nemen. Thijs van Dieten behaalde met zijn Langhaar Blitz de 1e plaats en liet alle zogenaamde top-honden ver achter zich.