VJP Neo in Kevelaer

16 april was het zover, de VJP bij Club Langhaar E.v. in Kevelear. Het was om 7 uur verzamelen dus in alle vroegte uit de veren. Hond in de auto, geweer mee, voldoende patronen, Neo’s inentingsbewijs tegen hondsdolheid, hondenfluit en voldoende eten en drinken voor Neo en de baas.

Ik ken die jongens daar redelijk goed en ze vinden het altijd wel leuk om een nederlander even in het ootje te nemen, alle ervaringen en fratsen van voorgaande proeven paseerden dan ook weer de revue.

Stipt op tijd begonnen we met de begroeting en na enkele minuten vertrokken 4 groepen naar diverse jachtvelden. Neo en ik zaten in groep 2 en we gingen op weg naar onze eindbestemming.

We begonnen heel sterk, Neo mocht even zijn behoefte doen maar begon eigenlijk gelijk mooi te flankeren. Deed een plasje en later een “kaka”, zoals mijn dochtertje van bijna twee dat mooi bewoorden kan. Verderop hadden de keurmeesters een haas zien zitten en langzaam aan naderde Neo het haas. Hij zette zijn neus aan de grond en volgde het spoor waar het haas gelopen had, na enige seconden deed Neo het haas op en was de aantekening “zichtluid” binnen. Vol luid ging Neo achter het haas aan en verdween uiteindelijk in een bossage waarna hij redelijk snel weer terug kwam. Een ieder was tevreden en bij terugkomst in de groep sprak men van mooi werk.

Een paar minuten later merkte ik aan Neo dat hij niet helemaal zichzelf was, hij was onrustig, piepte veel en had geen aandacht voor de baas. Ik had weinig tijd om er over na te denken want we moesten eigenlijk gelijk door voor het hazespoor.

Schuin voor ons ging een haas op en ik zorgde dat Neo niet kon zien waar het haas heen ging, ik zette Neo op het spoor maar naar een meter of honderd kwam hij meteen weer terug. Ik kon hem niet motiveren het spoor nog een keer aan te nemen. Ook de opvolgende 2 sporen gingen zo en ik wist dat er wat gebeurt moest zijn op dat eerste spoor. Gelukking hadden de keurmeesters op het eerste spoor al spoorwerk gezien dus we kregen toch nog 4 van de 10 punten.

Tijdens het zoeken ging het ook niet lekker, Neo wou eigenlijk niet meer bij me weg. Ook hier hadden ze gelukkig al goed werk gezien dus daar kregen we nog een 7 voor. Gekoppeld aan dit alles is het gebruik van de neus, maar omdat Neo niet ver genoeg weg ging miste hij een fazant wat ons voor het gebruik van de neus ook een 7 opleverde.

Voorstaan ging ook niet heel makkelijk, maar uiteindelijk stond Neo toch nog heel mooi voor op een fazant hen en we kregen een 9. Neo had gedurende alles wel laten zien dat hij heel veel contact heeft met de baas en dat leverde voor het onderdeel “Fuhrigkeit” en 10 op.

Alle andere onderdelen, zoals gehoorzaamheid, ogen, gebit, uiterlijke kenmerken waren prima. We hebben de VJP in kevelaer dan ook met 48 punten gehaald. Niet waar we op gehoopt hadden maar alsnog een goed resultaat.