Duitse Staande TE Langhaar

Afgelopen zaterdag was de kampioenschapsclubmatch van de Nederlandse Vereniging Langhaar te Kerkwijk.
Ik had me voorgenomen om met Morpeus nog één keer mee te doen aan de KCM met wellicht een kansje op het kampioenschap.

Woensdags was hij naar de trimmer geweest, en hij zag er weer prima uit vond ik zelf. Eenmaal in de ring ging het allemaal erg snel en voor ik het wist stond ik met Mo achter het bordje met 3e. De keurmeester verklaarde “U heeft een ‘U’ hond, maar ik trek een puntje af voor de lengte van de vacht.” Het werd dus een ZG.

Nou heeft Morpheus inderdaad een mooie lange vacht, iets waar hij in Duitsland zeer om gewaardeerd wordt, maar dat het te lang was had ik nog nooit gehoord. Ik vond’m wel grappig, een Duitse Staande TE Langhaar.

Wat ik wel jammer vind is dat op het uiteindelijke keuringsrapport staat dat het puntje is afgetrokken vanwege de vacht, niet vanwege de lengte van de vacht. Een enorm verschil in mogelijke interpretaties als jij mij vraagt.

Enigszins geïnteresseerd heb ik de FCI standaard er op nageslagen en daar staat onder vacht;

HAIR : The greatest importance is attached to correct coat, neither excessive growth nor too short hair. On back and sides of body : Hair 3 – 5 cm, close fitting. On underside of neck, on chest and belly, coat may be longer.

Hier staat dat de lengte aan de zijkant tussen de 3 en 5 centimeter dient te liggen. De duimstok gaf het verlossende antwoord, vier centimeter aan de flanken.

Dus toch een ‘gewone’ Duitse Staande Langhaar.