About

De hond(en)

Op 8 oktober 2004 was het eindelijk zover, ik kon die dag mijn nieuwe Duitse staande langhaar pup halen in Arnsberg, Duitsland.
Het was een “M”-nest en de fokker had de reu Morpheus genoemd. Morpheus is een bekende naam uit de Griekse mythologie, hij is één van de Griekse goden van de dromen. Zijn vader Hypnos is de god van de slaap. Volgens de griekse mythologie kon Morpheus de vorm aannemen van elk mens en verscheen in je dromen als je geliefde. Zijn broers waren Icelus, Phobetor en Phantasos. Waar zijn broers respectievelijk realistische, angstige en fantastische dromen gaven, zorgde Morpheus speciaal voor de dromen van helden en koningen.
Daarom wordt Morpheus vaak, zijn broers negerend, ‘de Griekse God van de Droom genoemd’. Morpheus woonde in een donkere grot, versierd met klaprozen.

God van de dromen ;)

We hoefden er niet lang over na te denken en besloten de naam Morpheus aan te houden en “Mo” als roepnaam te gebruiken. Ondertussen hebben we Mo al weer een tijdje en we hebben
niet stil gezeten.

Neo Uit h. Vijfde DingfpilIn 2009 heeft Mo de langhaar teef Heavens Hope uit h. Vijfde Dingfpil gedekt, uit dit nest hebben we zelf een langhaar gehouden met de naam Neo. In tegenstelling tot Mo is Neo volledig bruin.

 

 

 

 

 

 

 

De baas

Mijn opvoeding bestond aan de ene kant uit het Wereld Natuur Fonds en de dierenbescherming en aan de andere kant het tijdschrift van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging “het jagertje”. Deze balans in mijn leven had te maken met mijn moeder, die niet echt tegen de jacht was, maar ook zeker niet voor. Gedurende vele jaren heb ik mijn vader op jacht zien gaan met onze langhaar Tosca en al die tijd vonden mijn moeder en vader dat ik te jong was om met mijn vader mee te gaan op jacht. Mijn vader is op een gegeven moment gestopt met jagen en pas tegen mijn 14e kwam ik weer in aanraking met de jacht.

Op mijn 18e heb ik samen met mijn broer de jachtcursus gedaan en zo is voor ons beiden het jacht avontuur begonnen. Vrijwel direct zijn wij bij kennissen in Duitsland gaan jagen en het duurde niet lang voor we verknocht waren aan de grofwild jacht. Er zijn nu twee soorten jacht waar je me voor wakker mag maken; als eerste een mooie voor-de-voet jacht op kleinwild en verder de jacht op wilde zwijnen, ree- en roodwild vanaf de kansel.

Naast mijn bestaan als jager, wat soms een fulltime job is ;) werk ik als ICT architect voor diverse bedrijven in Nederland. In mijn functie als architect hou ik me bezig met het ontwerpen van grootschalige computersystemen voor overheid en de financiële wereld. De keuze voor de ICT lag eigenlijk heel erg voor de hand daar ik als klein jongetje al intensief bezig was met computers, toch duurde het tot mijn 21e voor ik die richting ben ingeslagen. Ik heb een academische graad behaald op het ICT vlak en heb in ieder geval van een van mijn hobby’s mijn werk kunnen maken.

In dezelfde periode dat ik met de jachtcursus begon leerde ik mijn vriendin kennen. Toen de tijd was zij volledig tegen de jacht, maar tegenwoordig ligt die mening een stuk genuanceerder. Niet voor en niet tegen zullen we maar zeggen. Natalie vergezelt me naar allerlei jacht gerelateerde evenementen, gaat wel eens mee op de kansel en schiet ook wel eens een diertje. Niet met het geweer natuurlijk, maar met het foto toestel.

6 commentaren

 1. Hallo Ewart.

  Heb met veel plezier je website bekeken,en er is me al veel over de duitse proeven duidelijk geworden.
  Ik ga in april 2011 zelf mee doen aan de vjp te Meppen.
  Met mijn draadhaar Ginger,nu las ik dat je bij de hzp jouw hond achter een vos wegfloot.
  Nu is mijn vraag hoe train je de honden dat ze ten alletijd terug komen.
  Ik train zelf veel met een lange lijn.
  Hopelijk heb je wat tips.

  Vr Gr.
  Sietse van der Meer.(Friesland)

 2. Hallo Sietse,

  Wat ik zelf doe met mijn honden is van heel jong af aan leren dat ze gaan liggen op de triller-fluit. Door dit spelenderwijs bij te brengen fixeert dit heel goed in het geheugen en gaan ze eigenlijk met plezier liggen op ieder moment (zelfs in het heetst van de strijd). Na de HZP, als ik ga trainen voor de VGP, krijgt de hond als het nodig is een correctieband om met als doel de puntjes op de I te zetten. Omdat de hond bij de VGP niet achter wild aan mag rennen, dit is soms alleen met een correctieband te realiseren.

  In het geval van de vos was het ook niet de HZP maar de VGP waar dit gebreurde, de hond was toen dus ook volledig klaar met de training.

  Gr,
  Ewart

 3. Dat met de trillerfluit doe ik ook al.
  Heb ik net wat je zegt al van pup af aan gedaan.
  Kan in ieder geval op jouw site lezen wat er wordt verwacht bij de proeven.
  Want mijn duits is ook niet alles.
  Ga vol goede moed in april naar de proef in duitsland.
  Laat wel even weten of we het gehaald hebben.
  Vr Gr.
  Sietse

 4. Hallo Sietse,

  Wat leuk dat jij de VJP in Meppen gaat lopen! Ik ben daar ook lid van en heb vorig jaar april met mijn Heidewachtel meegedaan aan de VJP en in het najaar aan de HZP. Als je wilt kan ik je wel wat achtergrond info geven over het terrein.
  In ieder geval veel succes!

 5. Hallo Ewart,

  Vorig jaar hebben we beiden de HZP behaald in Geldern. Op 1 en 2 oktober jl. heeft onze hond Lucca (Tess vd. Mölnbekke)in Moers de VGP behaald met 320 punten en een week later de “Bringtreue”.

  Gr. Joep.

 6. He Joep,

  Grote klasse man! Helaas ben ik door het overlijden van mijn vader en alle ellende daar omheen niet aan de VGP toegekomen.

  Gr,
  Ewart

Geef een antwoord